yonetim@sgd.org.tr

bagkura-gecis-hakkinda

Sizden GelenlerKategori: Genel-Sosyal Güvenlikbagkura-gecis-hakkinda
Gizli sordu ** önce

merhaba kolay gelsin ben bağkurlu esnafım 2016 yılı kasım ayında sgklı olarak çalışmaya başladım ve bağkurum durdu araç servis işletmesi olarak mükellefiyetim var yanımda sgk lı çalışan yok acaba bi sıkıntı olur mu sgk lı olarak devam etsem saygılarımla;

1 Cevaplar
Editör Denetmen cevapladı 2 yıl önce

Cevaplar ve yorumlar yazarların kendi yorumları olup, tamamen kişisel görüş niteliğindedir. Yazıların kesinlikle resmi bir niteliği bulunmamakta olup herhangi bir bağlayıcılığı mevcut değildir.
Lütfen kesin bilgi için Sosyal Güvenlik Kurumu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve diğer ilgili Kamu Kurumları ile irtibata geçiniz.
Bilindiği gibi 5510 sayılı Kanun ile birlikte üç ana statü sigortalılık inşa edilmiştir. Bunlar aynı Kanun’un dördüncü maddesinde belirtilmiştir: 4-a (ssk), 4-b (bağkur), 4-c (emekli sandığı). Bir sigortalı 5510 sayılı mevzuat gereği fiili çalışmaya dayanması kaydı ile diğer ilgili mevzuatlara da aykırılık teşkil etmeyecek şekilde bu üç sigortalılık kapsamına da aynı anda dahil olacak şekilde çalışmalar gerçekleştirmesinde engel bulunmamaktadır.  Ancak mevzuat gereği, 4-c sigortalılık kapsamı, 4-a ve 4-b ile çakıştığında, 4-c’ ye esas olan hükümler uygulanır. 4-a ile 4-b sigortalılık kapsamlarının çakışması halinde ise 4-a’ya ilişkin hükümler uygulanır. 
Örneğinizden hareketle, vergi mükellefiyetiniz bulunurken, 4-b bağkur sigortalılığınızın durdurulup 4-a ssk kapsamında başka bir işyerinde fiilen çalışmanızda 5510 sayılı Kanun  kapsamında bir engel bulunmamaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken konular; 4-a kapsamında sigortalı sayılabilmek için iş akdine bağlı olarak bir işverene fiilen çalışılması gerekmektedir. Fiilen çalışılmadan işyerlerinden yapılan 4-a sigortalılık bildirimleri mevzuata uygun olmayıp inceleme konusu yapılarak iptallere neden olabilmektedir.