yonetim@sgd.org.tr

işveren sigara molalarını mesai saatlerinden düşebilir mi?

Sizden GelenlerKategori: Genel-Sosyal Güvenlikişveren sigara molalarını mesai saatlerinden düşebilir mi?
Gizli sordu ** önce

sayın denetmenler,
sizden bir konuda bilgi almak istiyorum. yardımcı olursanız sevinirim.
işyerinde çalışan işçilerin sık sık sigara molası bahanesiyle işyerinden dışarı çıkmaları ve bu mola sürelerini abartmaları dolayısıyla işveren bu süreleri mesai süresinden düşebilir mi? yada mesainin bittiği süreye ekleyebilir mi?
teşekkürler

1 Cevaplar
Editör Denetmen cevapladı 2 yıl önce

Cevaplar ve yorumlar yazarların kendi yorumları olup, tamamen kişisel görüş niteliğindedir. Yazıların kesinlikle resmi bir niteliği bulunmamakta olup herhangi bir bağlayıcılığı mevcut değildir.
Lütfen kesin bilgi için Sosyal Güvenlik Kurumu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve diğer ilgili Kamu Kurumları ile irtibata geçiniz.
Çalışma saatleri ve ara dinlenmelerine ilişkin hükümler 4857 sayılı Kanun işe belirlenmiştir.
Günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında o yerin gelenekleri ve işin gereğine göre ayarlanmak suretiyle işçilere; dört saat veya daha kısa süreli işlerde onbeş dakika, dört saatten fazla ve yedibuçuk saate kadar (yedibuçuk saat dahil) süreli işlerde yarım saat, yedibuçuk saatten fazla süreli işlerde bir saat, ara dinlenmesi verilir.   Bu dinlenme süreleri en az olup aralıksız verilir.   Ancak bu süreler, iklim, mevsim, o yerdeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak sözleşmeler ile aralı olarak kullandırılabilir.   Dinlenmeler bir işyerinde işçilere aynı veya değişik saatlerde kullandırılabilir. Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz.
Dolayısıyla verilen sigara molaları ara dinlenmesi kapsamında değerlendirilip bu yöndeki mevzuat hükümlerine uygun olarak kullandırılabillir. 4857 sayılı Kanun’a göre ara dinlenmeleri çalışma sürelerinden sayılmaz. Yani işveren ara dinlenmesinde geçen süreleri mesaiden saymayıp buna göre çalışma saatlerini düzenleyebilir.